Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Ο πολίτικος ντολμάς γιαλαντζί

Ντολμάς γιαλαντζί, συνταγή εμβληματική

Μερίδες: 4-6 

Υλικά

  •  60 αμπελόφυλλα από βάζο, στραγγισμένα
  •  10 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  250 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
  •  χυμός από 2 λεμόνια
  •  1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  250 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, λευκό πιπέρι
  •  1 μεγάλη πατάτα, καθαρισμένη

Διαδικασία

 Βήμα 1

Για να φτιάξουμε τον πολίτικο ντολμά γιαλαντζί, ξεκινάμε και σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε μέσα τα αμπελόφυλλα, σε δόσεις των 10-15 κομματιών. Τα ζεματίζουμε για 1-2 λεπτά και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στραγγίξουν καλά, απλωμένα σε πετσέτες.

 Βήμα 2

Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ρίχνουμε τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι και 2 κουτ. σούπας νερό και τα αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.

 Βήμα 3

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του ελαιολάδου, το ρύζι, τον λεμονοχυμό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

 Βήμα 4

Σε μια άλλη, φαρδιά κατσαρόλα στρώνουμε τις φέτες πατάτας και μερικά από τα πιο σκληρά αμπελόφυλλα.

 Βήμα 5

Διπλώνουμε το αμπελόφυλλο και τυλίγουμε σε ρολάκι. Τακτοποιούμε τα ντολμαδάκια κοντά κοντά, αλλά όχι πολύ σφιχτά.

 Βήμα 6

Τα στρώνουμε σε στρώσεις στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο, για να τα κρατάει σταθερά στη διάρκεια του μαγειρέματος.

 Βήμα 7

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 500 ml νερό, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ντολμαδάκια και να απορροφήσουν όλα τα υγρά.

 Βήμα 8

Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

 Βήμα 9

Τα βγάζουμε προσεκτικά σε πιατέλα και σερβίρουμε.

πηγη


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου